چک سام (چکسام) چیست؟
ترمینولوژی
توجه بفرمایید چک سام (چکسام) یک مفهوم کلی در حوزه الکترونیک و رایانه است و فقط در عرصه وسائط نقلیه مورد استفاده قرار نمی گیرد با این وجود در راستای هدف این مقاله در ابتدا به توضیح چک سام در حوزه خودرو می پردازیم.
چک سام (Checksum) یک بلوک از داده های دیجیتالی است که بررسی می کند محتویات حافظه (Memory) صحیح باشند. پس از اصلاح داده ها چکسام (ناحیه امنیتی) صحیح باید مجددا محاسبه شود تا از عملکرد مناسب واحد کنترل موتور (ECU) اطمینان حاصل شود.
چک سام ها در ایسیو خودرو برای تأیید صحت داده ها وجود دارند تا اطمینان حاصل شود که داده ها تغییر نکرده اند. سیستم مدیریت موتور خودرو شما برای محافظت از اجزا و مولفه های موتور در زمانی که داده های ایسیو خراب شده یا تغییرات تصادفی در آن ها اعمال شده است از چکسام ها استفاده می کند.
چکسام ها در فایل ECU جاسازی شده اند. مدل های ایسیو مشابه مقادیر چک سام یکسانی دارند به این دلیل که کد درون این ایسیو ها یکی هستند و با استفاده از داده های درون فایل محاسبه می شوند. ایسیو بسته به نوع آن دارای تعدادی چکسام متفاوت است.
هنگامی که فایل یا دامپ ECU را تغییر می دهید، باید مقدار ( (Valueچک سام را مجددا محاسبه کنید. این فرآیند پیچیده و نیازمند محاسبات فراوان ریاضی است بنابراین ابزارهایی برای محاسبه اتوماتیک این مقادیر بعد از اعمال تغییرات در ایسیو وجود دارند به طور مثال ماژول های مختلفی روی ابزارها و نرم افزارهای ریمپ و چیپ تیونینگ خودرو برای محاسبه چکسام وجود دارند.
نقش چکسام (checksum) در ریمپ
چک سام ها یکی از چالش های اساسی پیش روی تیونرها برای ریمپ (Remap) و چیپ تیونینگ هستند زیرا تا زمانی که بعد از تغییرات ایجاد شده روی دامپ خودرو چکسام ایسیو اصلاح نشود و به اصطلاح چک سام گیری نشود چراغ چک خودرو بالا نمی آید و ایسیو مانع از روشن شدن خودرو میشود.بنابراین با موقعیتی روبرو هستیم که شرکت های ریمپ و چیپ تیونینگ اگرچه توانایی ریمپ اصولی و تغییرات بهینه روی نرم افزار یا دامپ خودرو و بالطبع جداول آوانس جرقه زنی، پاشش سوخت، گشتاور و … را دارند اما به علت ناتوانی در اصلاح چک سام نمی توانند چکسام ایسیو را مجددا محاسبه و تغییرات را روی خودرو مشاهده کنند.
به همین دلیل است که شرکت های ریمپ و تیونینگ برخی از خودروها را جهت ریمپ پشتیبانی نمی کنند.
شرکت تیونینگ خودرو ریمپ چیپ © مفتخر است اعلام کند که توانایی ریمپ و چکسام گیری تمامی خودروهای ایرانی، چینی، وارداتی یا خارجی را به واسط بهره گیری از دستگاه ها و نرم افزارهای پیشرفته تیونینگ خودرو و همچنین دانش چک سام گیری دستی (به طور مثال چکسام گیری برخی ایسیوهای خاص موجود در خودروهای چینی) را داراست.
تشریح کامل تر چکسام برای علاقه مندان
چکسام یک مقدار (Value) است که برای تأیید صحت یک فایل یا انتقال داده استفاده می شود. به عبارت دیگر، مجموعی (Sum) است که اعتبار داده ها را بررسی می کند. چکسام ها (Checksums) معمولا برای مقایسه دو مجموعه داده استفاده می شود تا مطمئن شوند که آنها یکسان هستند.
برخی از کاربردهای چکسام ها رایج عبارتند از چک و بررسی (Verify) یک دیسک (Disk image) یا بررسی یکپارچگی یک فایل دانلود شده. اگر چکسام با فایل های اصلی مطابقت نداشته باشند، داده ها ممکن است تغییر داده یا خراب شده باشند.
چسکام را می توان با روش های متفاوت زیادی با استفاده از الگوریتم های مختلف محاسبه کرد. برای مثال، یک چکسام پایه ساده می تواند تعداد بایت ها در یک فایل باشد. با این وجود، این نوع checksum خیلی قابل اعتماد نیست زیرا دو یا چند بایت آن را میتوان تغییر داد و این باعث می شود که داده ها متفاوت باشند اما با این وجود چکسام آن ها هنوز یکسان باشد. بنابراین، معمولا الگوریتم های چکسام پیشرفته تری برای صحت و تایید داده ها استفاده می شود به طور مثال الگوریتم چرخه چک کردن کارایی سیکل (CRC) و توابع مخلوط ( (Hashرمزنگاری شده.
کاربردهای دیگر
به ندرت ممکن است که شما نیاز به استفاده از یک چکسام برای تایید اطلاعات داشته باشید، از آنجا که بسیاری از برنامه ها این دست از تایید داده ها را به صورت خودکار انجام می دهند. با این حال برخی از آرشیوهای فایل یا تصاویر دیسک ممکن است شامل یک چکسام باشند که می توانید برای بررسی یکپارچگی داده ها از آن استفاده کنید.
در حالی که همیشه چک کردن داده ها لازم نیست، با این وجود می تواند یک وسیله مفید برای بررسی مقدار زیادی داده در یک مرتبه باشد. به عنوان مثال، پس از رایت کردن (Burn) یک دیسک، بسیار ساده تر است تا بررسی کنید که چکسام های داده اصلی و دیسک مطابق است یا خیر تا اینکه هر پوشه و فایل روی دیسک جداگانه بررسی شوند.
هر دو سیستم عامل های مک و ویندوز شامل برنامه های رایگانی هستند که می توانند برای تولید و بررسی چکسام ها استفاده شوند. کاربران مک می توانند نرم افزار Disk Utility اپل را بکار گیرند و کاربران ویندوز می توانند از Verifier Verity Integrity Checker (FCIV) استفاده کنند.
ثبت ديدگاه